Daisy-afspiller

En Daisy afspiller er en lydbogsafspiller, som børn eller voksne med læsevanskeligheder - f.eks. svagtseende, ordblinde, personer med hjernesygdom eller motoriske lidelser - kan anvende til at læse lydbøger.

Hvad er Daisy?

Daisy står for Digital Accessible Information System og er en international standard for digitale lydbøger. Daisy lydbøger gør information tilgængelig for alle mennesker med læsehandicap.

Daisy lydbog

Det kan f.eks. svært at læse en bog for blinde eller personer med ordblindhed. Daisy lydbogen er et alternativ til almindelige læsebøger. Teksten skal ikke længere læses, men kan oplæses. Lydbøger og E-bøger kan også læses, men er mindre bekvemt at bruge end en daisy bog.

Daisy lydbøger fås f.eks. direkte fra NOTA, lydbogsforlag og biblioteker.

Daisy-afspiller

For at læse en indlæst Daisy lydbog, er en daisy-afspiller nødvendig. Med daisy afspillerens søge struktur kan du gennemse teksten efter for eksempel, sider, kapitler og afsnit. Det er også muligt at tilføje bogmærker og justere afspilningshastigheden og lydstyrken.

Daisy-afspillere fås i tre forskellige modeller: Stationære, Bærbare og Internet tilsluttede modeller.

Stationære daisy afspillere er kendetegnet ved en indbygget højttaler, en indstiksåbning til cd'er og store tydelige knapper. Knapperne er logisk arrangeret, tydeligt følbare og har kontrastfarver, så de er nemme at bruge for synshandicappede. Den enkle betjening og robusthed gør disse modeller meget populære især blandt ældre brugere.  

Bærbare daisyafspillere er små transportable enheder, der er nemme at have med overalt. I stedet for cd’er benyttes et hukommelseskort, der har plads til flere bøger. En bærbar daisy afspiller har mere funktionalitet end en stationær afspiller og har indbygget talesyntese (tekst-til-tale-software). Med tekst-til-tale software kan du lytte til forskellige tekstfiler (txt, xml, html og doc). Mange yngre brugere foretrækker en bærbar afspiller. Grundet størrelse og form accepteres denne type daisy afspillere bedre blandt studerende.

Internettilsluttede daisy afspillere kan også modtage bogen direkte via internettet, og brugeren behøver således ikke afvente at få bøgerne tilsendt på cd’er. Den store fordel er den hurtige tilgængelighed af bogen eller bladet. Dette giver mulighed for at lytte til mere aktuelle oplysninger såsom nyheder eller dagblade. Enkelte stationære og bærbare modeller har tillige mulighed for at kunne hente bøgerne via internettet. 

Daisy lydbøger for svagtseende

For mange synshandicappede er det udmattende eller umuligt selv at læse almindelige bøger, derfor er det et godt alternativ at kunne lytte til bøgerne. Ældre mennesker med nedsat syn vælger som regel en stationær afspiller med nem betjening, store knapper og tydelig kontrast.

Daisy lydbøger for mennesker med motoriske problemer

For disse mennesker kan læsning være vanskeligt eller nogle gange helt umuligt. Daisy lydbøger tilbyder en god løsning. De store knapper på en stationær daisy afspiller kan muliggøre læsning igen.

Daisy lydbøger for ordblinde

Daisy afspillere er også velegnede til ordblinde. De seneste generationer af daisy afspillere kan også læse tekstfiler. Elever kan således også få oplæst deres egne tekster og få en auditiv kontrol. Daisy lærebøger er tilgængelige via NOTA.

Køb af daisy-afspiller

Du kan købe din daisy lydbogs afspiller direkte her i ITECHs webshop.

Her kan du få et samlet overblik over modeller og priser.